در دهههای اخیر از یک طرف افزایش امید به زندگی موجب پیر شدن نسبی جمعیت در اغلب جوامع شده است و از طرف دیگر سبک زندگی ناسالم از جمله تغذیه ناسالم، کمتحرکی و مصرف سیگار و الکل در همه جوامع گسترش یافته است. بدنبال این تغییر روند، شاهد بروز بیماریهای مزمن و بیماریهای دستگاه عضلانی- اسکلتی میباشیم. بیماریهای عضلانی- اسکلتی از جمله مشکلات شایع بالینی یکی از آن سارکوپنیا، کمردردهای حاد و مزمن در کنار بیماریهای روماتیسمی و سیستمیک از جمله مشکلات عضلانی- اسکلتی هستند که عمر و میر و ناتوانی زیادی ایجاد کرده و در مجموع بار بسیار زیادی را به سلامت و اقتصاد کشورهای تحمیل میکنند.
پوکی استخوان به طور عمده با کاهش تراکم معدنی استخوان تعریف میشود و در نتیجه استحکام استخوان در زنان بعد از سنین یائسگی کاهش یافته و منجر به شکستگیهای دردسر ساز میگردد. شکستگی مهرهها و دست نیز جزء شایعترین شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان در زنان میباشند. همچنین پوکی استخوان با بیماریهای قلبی عروقی و کلیوی نیز در ارتباط است.
شیوع عوامل خطر پوکی استخوان شامل تغذیه ناسالم، مصرف دخانیات و الکل و کم تحرکی و نیز مصرف ناکافی داروها در بروز بیماری نقش دارند. اما برخی تغییرات در بروز بیماری و بهبود اصلاح سبک زندگی از جمله استفاده از رژیم غذایی مناسب با مکملهای غذایی که در کاهش پوکی استخوان موثر است، بررسی شدهاند.
در حال حاضر تحقیقات روز جهانی به بررسی و دریافت خدمات مربوط به استئوپروز در کشورهای مختلف و پیشنهاد استانداردهای روز نظام استئوپروز منجر گردیده است. اجرای این استانداردها تاثیر بزرگی در کاهش بار ناشی از شکستگیهای استخوان دارد.
از اولویتهای مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. در همین راستا مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با همکاری دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر، این مجموعه علمی که در قالب راهنمای بالینی در سراسر جهان منتشر شده است را با در نظر گرفتن شرایط بومی کشور در قالب “راهنمای بالینی پیشگیری و درمان استئوپروز” تدوین و منتشر نموده است.
این راهنما در مجموع شامل ۷ فصل است که ۶ فصل آن به ارزیابی آخرین پیشرفتها و موضوعی از عوامل مرتبط با بیماری استئوپروز و سالمندان آن پرداخته است. این راهنما برای پزشکان و سایر کارشناسان شاغل در مراکز بهداشتی درمانی و همینطور سایر بخشهای مرتبط تهیه شده است.
انتظار میرود که از این مجموعه علمی داده شده است حمایت همه جانبه سیاستگذاران بخشهای سلامت در کشور جهت اهداف متعالی سلامت در کشور باشد.
لینک کوتاه : https://iranianfmsa.com/?p=7292