روزهداری شاخصترین عبادت در ماه مبارک رمضان است که دین اسلام برای تقرب و نزدیکی به خداوند آن را بر همه مسلمانان بالغ، عاقل و سالم واجب نموده است. اگرچه روزهداری برای افراد بیمار و کسانی که بهدلیل شرایط خاص زندگی نمیتوانند از جمله حتی از بیماران مبتلا به دیابت توصیه نشده است، اما تعداد زیادی از بیماران دیابتی تمایل دارند که حتی با مخالفت پزشک معالج خود، روزه خود را داشته باشند. دیابت بهعنوان یک بیماری متابولیک مزمن و پیشرونده با تغییرات پیچیدهای از تعامل بین ژنتیک و محیط ایجاد میشود. طبق برآورد ۲۰۱۹، بیش از ۴۶۳ میلیون نفر در سراسر دنیا به دیابت مبتلا هستند که این تعداد تا سال ۲۰۴۵ میلادی به بیش از ۷۰۰ میلیون نفر در دنیا خواهد رسید. نکته قابلتوجه این است که بیش از ۷۵ درصد بیماران دیابتی در کشورهای با درآمد کم و متوسط زندگی میکنند و کشورهای خاورمیانه و جنوب آسیا بهعنوان شایعترین نواحی دنیا برای بروز عدم تعادل در کنترل متابولیک و عوارض طولانیمدت این بیماری و نهایتاً تهدید به سلامت بیماران قابل توجهی در جهان به شمار میروند. علاوه بر عوارض مزمن دیابت برای بیماران، هزینههای بالای مراقبتی و افتراق سلامت بیماران و جدایی از عوارض مزمن دیابت از اولویتهای سیستم سلامت محسوب میشود.
از آنجایی که تعداد زیادی از بیماران مبتلا به دیابت در طی ماه مبارک رمضان روزه میگیرند نیاز به توجه و راهنمایی مناسب و مبتنیبر شواهد موجود جهت چگونگی مدیریت شرایط مذکور، همچنان جزء چالشهای اساسی پزشکان بهویژه افرادی که خدمات مراقبتی و آموزشی بهعنوان مشاور تغذیه، روزهداری سالم و بیخطر بیماران را ارائه میکنند، باقی مانده است.
بر همین اساس پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران همگام با انتشار راهنمای بالینی برای پزشکان خانواده که در راستای استانداردسازی ارائه مراقبتها و کیفیت خدمات بیماران دیابتی تهیه شده است، اقدام به بازبینی و بهروزرسانی «راهنمای مدیریت بیماران دیابتی روزهدار» نموده تا همکاران عزیز بتوانند با تکیه بر اطلاعات و شواهد بهروز به بیماران دیابتی که قصد روزهداری در ماه مبارک رمضان دارند خدمات آموزشی، مراقبتی و درمانی مناسب را براساس شرایط فردی آنان ارائه نمایند. شایان ذکر است که این راهنما تحت نظارت کمیته علمی و با همکاری اعضای محترم هیأت علمی دانشگاه تدوین شده و در اختیار همکاران محترم برای استفاده قرار گرفته است. این راهنما نکات کلیدی لازم برای استفاده کادر درمانی – حرفهای، بیماران و خانواده آنان در دوره آمادگی، حین و پس از ماه رمضان جهت داشتن روزهداری ایمن و بدون عارضه گنجانده شده است.
لازم بهذکر است همکاران محترم مرکز تحقیقات غدد پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران که در تهیه و تنظیم این راهنما همکاری نمودهاند تقدیر و تشکر به عمل آید.
لینک کوتاه : https://iranianfmsa.com/?p=7298